2013. május 29., szerda

Graz (Grác), Schloß Eggenberg, SzG3


Grác egy igen szép kastéllyal is büszkélkedhet, ez az Eggenberg kastély, amely a város ÉNY-i részében található. Az 1400-as évektől kezdett el gazdagodni az Eggenberg család, akkor nyerte el Johan Ulrich Eggenberg a gráci városbírói tisztet. Az 1600-as években Hans Ulrich Eggenberg belső Ausztria "gubernátora" lett, ez a császár utáni második legmagasabb pozíció volt. Ekkor kezdték el építeni a családi birtokon a most látható kastélyt. Az építkezés idején igen népszerű volt az asztronómia, a kastély is ennek jegyében épült (pld. a 4 saroktornya a 4 ősi elemet jelenti, 365 külső ablaka van, emeletenként 31 szoba található (a leghosszabb hónapok napszáma), stb., lehetne sokáig sorolni). 

Vissza a főoldalra (katalógus)

Schloß Eggenberg
 Schloß Eggenberg
Schloß Eggenberg

A kastély körül gyönyörű park is található, melyet méltán tartanak Ausztria egyik legszebb kastélyparkjának. A parkban rengeteg szelíd páva is találhat, az egyik még a feleségem mellé a padra is felült.

 Schloß Eggenberg - a kastélypark
Schloß Eggenberg - a kastélypark

Azt mondanom sem kell, hogy ez a kastély is szerepel az osztrákok által kiadott 10 Euro-s ezüstérem sorozaton. Elöl a kastély képe, a hátoldalon Kepler található, akinek a személye igen inspirálta a kastély fent említett asztronómiai (és nem asztrológiai!) kialakítását.


Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése